Tuesday, November 22, 2011

Tak Sabar :)

Salam Semua..

Smoga hari2 kita semua lebih baik dari semalam.. Malam tadi tengok tayangan Ombak Rindu kat Astro Prima.. Best sgt, tapi kejap je.. dia tayang 30minit je.. Kalau nak tngok sambungan tngok kat panggung k.. jom.. 1 dis 2011 ni kuar tau.. Pasti meletop!!

Wednesday, October 5, 2011

~wayang time~

my dear diari..

mlm td g tngok wyg ngn incik BF.. dah lama kot tak g menonton.. kitaorg smpai lewat gak, nasib ada seat lagi.. dtg je terus masuk, mula2 tak plan gak nak tngok wyg, so tak la bwk sweater.. sejuk menggigil la suk kat dlm tu.. nasib crita best.. asyik gelak je.. nak tahu kitaorg tngok crita apa?? hehe.. crtite ni la..


Serius lawak.. kalau korang nak hilangkan tension tngok la crita ni.. hilang jap ar masalah yg berserabut kat kepala.. k la.. nk smbung keje.. jumpa lagi..

Monday, September 19, 2011

miss librarian

bukan senang kot nak jadi librarian ni.. kena tahu semua benda supaya kita leh bgtahu org apa yg diaorg tak tahu.. nak manage satu library yg kecik ni pun agak payah gak.. mcm2 nak kena fikir.. sabo2.. kena wat tindakan yg bernas dan drastik.. smoga Allh permudahkan segala urusan.. amin.

Sunday, August 28, 2011

tak semua org bertuah..

salam semua..

bertuah la kan jika kita dapat apa g kita nak.. bertuah gak bila kita dihargai dan disygi oleh yg kita syg...
tapi tak semua org bertuah.. kadang2 bila kita dah wat segalanya utk org yg kita syg, tp semuanya sia2 je.. tak rasa pun diri ni dihargai.. lebih menghargai diri org lain daripada diri kita sendiri..  lebih baik sendiri...

biarkan ia pergi, usah dikesalkan..

Sunday, August 14, 2011

Kisah dongeng..

Kisah Dongeng - Stacy

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja






Saturday, August 13, 2011

aktiviti malam minggu bulan ramadhan..

salam semua..
hope semua sihat.. mlm ni aei ngn adik2 wat biskut raya..
mmg kitaorg saja pilih mlm minggu sbb leh stay up lama skit tuk bakar biskut raya ni..
mlm ni kitaorg wat almond london.. nmpak mcm susah, tp senang n seronok wat biskut ni..
jom kita usha cara nak wat biskut ni k..


Bahan-bahan ( +/- 150 biji )

  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 50 gm serbuk badam (optional)
  • 200 gm tepung jagung
  • 300 gm tepung gandum
  • 2 sudu tepung beras
  • 1 tsp baking powder
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  3. Masukkan serbuk badam, kacau
  4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. (Saya guna pipe untuk sadur coklat...x comot sgt!!) Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.


Thursday, August 11, 2011

Onde-onde melaka..

Salam semua..
Alhamdulillah berpeluang lagi aei menulis kat sini..
Hari ni nak kongsi apa aei nak wat untuk juadah berbuka hari ni..
Terasa nak wat onde-onde lak..
Bahan ada ke tak ek? takpela.. balik kerja nanti g singgah kedai jap ek..
Kita cari bahan utk wat onde-onde k..
Jom kita tngok cara-cara nak wat onde-onde ni.. yummy...


Bahan-bahan ( 2 org mkn )

  • Tepung Pulut
  • Gula melaka dipotong kecik2
  • kelapa parut yg putih di gaul garam
  • air pandan atau pewarna hijau
  • garam
  • air

Cara-cara

  1. gaul tepung ngan air pandan tambah garam skit.. jgn terlebih air.. biar smpi boleh bentukkan jer.. klu xde air pandan leh pakai pewarna hijau ngan air biasa.. gaulkan sekali..
  2. bentukkan bulat muat2 mulut.. kemudian isikan gula melaka yg dipotong kecik ditengahnyer.. pastu bulatkan blk..
  3. direbus sehingga timbul..  angkat terus gaulkan dlm kelapa parut tadi.. sedia utk dimakan.. oppss panas tuh jaga2.. biar sejuk dulu ea...
  4. selamat berbuka puasa.. semoga menjadi.. sukatan xde yg terperinci.. ikut sedap nak taruh jer.. 


Wednesday, August 10, 2011

Suka.. Suka.. Suka..

Salam semua..

Allahamdulillah, sehingga hari ini aei dapat menjalankan ibadat puasa dengan lancar tanpa gangguan.. hehe.. hari ni happy, sbb incik apis aei ada wat kartun untuk aei.. thanks sgt kat incik apis, walaupun dalam kartoon dia mcm aei kurus skit, tp lesung pipit aei tak tertinggal.. hehe.. sesape nak kartoon mcm aei gak leh la mintak kat incik apis.. klik kat sini k..


Terhenti Di Sini


Sedangku membaca wajahmu
Senyumanmu menggambarkan sesuatu
Jika kau fahami isi hatiku
Ku tak ingin waktu henti tanpamu
Dirimu menyalahkan sebuah erti
Tapi diriku masih terhenti di sini
Dan jalanku masih belum dapat ku pasti
Namun diriku masih terhenti di sini
Andai kau dapat memahami
Bahawa ku menangung semua ini
Bukan niatku ingin kau pergi
kerna ku masih terhenti di sini
Dirimu menyalahkan sebuah erti
Tapi diriku masih terhenti di sini
Dan jalanku masih belum dapat ku pasti
Namun diriku masih terhenti di sini
Tiada daya untuk ku lakukannya
Kau tiba, di waktu ku masih punyai cinta
Tiada daya untuk ku lakukannya
Kau tiba, di waktu ku masih punyai cinta
Dirimu menyalahkan sebuah erti
Tapi diriku masih terhenti di sini
Dan jalanku masih belum dapat ku pasti
Namun diriku masih terhenti di sini
Tiada daya untuk ku lakukannya
Kau tiba, di waktu ku masih punyai cinta
Tiada daya untuk ku lakukannya
Kau tiba, di waktu ku masih punyai cinta

Friday, August 5, 2011

Roti Gulung Sosej Berkeju

Roti Gulung Sosej Berkeju

Bahan:
4 keping roti digelek nipis
4 keping cheese
4 batang sosej 
1 biji telur dipukul
2 sudu besar serbuk roti 
sedikit serbuk lada hitam

Cara:
1. Di atas roti yang digelek nipis diletakkan sekeping cheese,kemudian taburkan serbuk lada hitam.
2. Letakkan sosej dan gulung kejap.
3. Celupkan ke dalam telur dan golek dengan serbuk roti... goreng minyak banyak.
4. Bila masak,toskan dan potong menyerong.Hidangkan...

Friday, July 29, 2011

Wednesday, July 27, 2011

Selamat Berpuasa

Salam semua..
sekejep je kan,kita dah smpai bulan puasa lagi..
alhamdulillah la tahun ni aei berkesempatan lagi berpuasa di bulan ramadhan..
smoga kita semua dapat byk pahala pada bulan yg mulia ni..
tak sabar gak nak g sembahyang terawih..
harap kita semua dapat menjalankan ibadah puasa dgn sempurna amin.

pic angry bird dari blog apis..

Monday, July 11, 2011

♥♥bAbY uMaiRah..♥♥

salam semua..

hari ni aei nak kongsi tntnag baby umairah yang comel lagi cute..
baby umairah lahir pada 16 Mei 2011 (bersamaan hari guru) hehe.. leh jadi cikgu ni..
mata hitam umairah besar, suka sgt tngok mata dia.. mulut dia lak dah becok skrg, ada je nak cakap walaupun tak faham, aei layankan je..

hobi dia skrg minum susu n tido je.. hehe.. biasalakan, baby mcm umairah ni tahu wat pe je kan..
nama umairah panjang tau.. RAJA NURUL FATIN UMAIRAH... nasib ko la umairah nak hafal eja nama ko bila masuk tadika nanti.. mama aei harap uamairah akan jadi anak yang baik dan anak soleh k..
sayang kat umairah sgt!!

ni aei nak kongsi gambar-gambar baby umairah k...

hye semua.. nama saya umairah..
saya sayang mama aei..

baby umairah tgh tido.. cute sgt..
Ni tapak kaki umairah.. hehe

ok lah.. sampai disini sahaja.. smoga umairah sihat n ceria slalu ye syg.. ♥♥

Tuesday, June 28, 2011

bila diri ini disygi..

my dear diari..

bila ku sedari, diri ini disygi, rasa hidup lebih bermakna. rasa diri ini dihargai dan kehidupan seharian pun berjalan ngn yakin dan bahagia sekali. tapi kenapa bila kita yakin dan percaya pada dirinya, ada je yang mengguris hati ini.. kenapa bila kepercayaan tu dtg, dia hancurkan hati ni... sedih yg tak terkira.. rasa penat bercinta pun ada.. mungkin dah ditakdirkan diri ni solo.. curahkan kasih syg dan perhatian pada kedua ibu bapa dan adik2.. mungkin itu lebih baik..

rasa syg mmg susah nak hilang, tp kita kena pujuk diri kita sendiri..

Saturday, June 11, 2011

myvixtreme club..

salam semua..

dah lama aei tak update blog aei kan, sibuk skit bulan ni..hehe.. malam tadi bertempat di Restoran Pinang Besar kat Cheng, aei secara rasmi dah jadi team member myvixtreme club.. hehe.. pasni bumblepink aei dapat ramai kwn la.. no ahli aei M035.. ok la.. nak g cuci bumblepink aei la.. cian dia kotor.. jumpa lagi semua.. salam.

Thursday, May 12, 2011

Jom Join Rm30 Topup Giveaway Oleh Budak Botak... (",)

Hai.. Hai.. Hai..
Contest lagi.. wink..wink.. suka plak nak join2 ni kan.. kali ni dari blog  BUDAK BOTAK plak.. 

Jom kita terjah contest kali ni k.. 
  • Buat 1 entry tajuk Jom Join Rm30 Topup Giveaway Oleh Budak Botak... (",) :: DONE!!
  • Buat la review sikit pasal Blog Budak Botak, panjang mana tu terpulanglah 
           Okey.. Kat sini aei nak review skit pasal blog budak botak ni.. aei ni kira baru gak berjinak2 dlm dunia blog ni.. So blog budak botak ni adalah antara blog terawal yang aei follow.. apa yang menarik ek kat blog dia ni?? hehe.. first skali yang aei tertarik ngn banner blog dia ni, cumell sgt tau.. bila nmpak bannr cumel ni, trus follow la.. pastu aei pun teroka la blog dia ni.. dan mmg best dan byk info la kat blog bdk botak ni.. tak rugi aei follow tau.. byk gak tips2 yg berguna utk blogger yg baru mcm aei ni kan.. aei slalu mmg tertunggu la apa yg dia akan post hari2.. hehehe.. good job bro.. keep it up k.. 

  • Linkkan entry tu ke sini:: Dah wat gak.. hehehe...
  • Letak URL entry korang kat komen bawah nie..
  • Kalo nak tag orang lain tu digalakkan, he3
          Aei dgn bangganya nak tag... Incik Apis, Cik Kemboja dan Cik Cempaka...

Okey.. DONE!! Hope ada peluang la utk menang.. hehehe... 

Wednesday, May 11, 2011

SUKAN ANTARA KOLEJ-KOLEJ BERSEKUTU (SUKOB) UiTM KALI KE 3, 2011

Salam semua...
Apa khabar semua hari ni.. hope sume sihat2 aje.. hari ni aei nak kongsi cerita pasal SUKOB.. SUKOB ni ialah festival sukan utk kolej2 bersekutu UiTM.. Sebagai salah seorang staf, aei terpilih utk mewakili sukan tenpin bowling (Staf) Berdebar2 jugak.. dgr crita ada 21 kolej dari serata malaysia akan berentap kat Malacca International Bowling Centre (MIBC) mlm ni.. huhu..
Hope ada la kejayaan aei utk kali ni.. Korang sume doakan aei tak gugup ye.. Fikir2 dari sekarang ni dah ada rasa gugup.. Bukan tak confident tapi berjaga2 dgn musuh yg akan kita lawan.. huhuhu.. lama gak dah tak join tournament ni.. fuh.. fuh.. Hope MENANG!!

troop.jpg - 32.35 Kb

Contest Blog Paling Simple Tapi Bebas.. ♥♥

Salam semua..
Mlm ni aei free jap, saje blogwalking.. tetengok ada contest lagi.. hehe.. mcm biasa la.. nak try test masuk contest ni, mana tahu leh menang topupkan.. hehe.. Jom kita terjah contest ni...

Contest kali ni di anjurkan oleh Cik Adiabah Mazlan (pinky2 blog gak.. cumel!!)
Contest ni bermula dari jam 5 Petang (11 mei 2011) dan akan tamat pada 5 petang (12 mei 2011)
Syarat-syaratnya: 
1) Mesti follow blog adibah mazlan  &  abe long ( wajib )
2) Letak tajuk contest ni "blog paling simple tapi Bebas"
3) Letak link kontez ni di MALAYSIAN BLOGGER UNITE *senang JUDGE nak tengok*
5) Tag Adibah mazlan &  Abe Long di entri korang
6) Gurl and Boy
7) Mesti warga malay

7 hari mencintaimu..

hai.. hai.. hai..
7 hari mencintaimu.. cewah.. mcm best je kan dgr tajuk entry aei kali ni kan.. tapi tu tajuk novel terbaru yang aei beli la.. Daripada penulis yang berbakat besar, Siti Rosmizah.. Tebal gak buku ni.. harga pun leh tahan.. berbaloi la ngn ketebalan buku ni.. huhu.. tak sabar nak baca.. wat masa skrg still sibuk, nak ngadap novel kena ada fell yang aman skit, baru leh menghayati watak dlam crita tu kan.. hehehe.. Nanti bila saya dah baca, saya akan crita n komen skit psl novel ni k..

Tuesday, May 10, 2011

Jom lah join BLOGLIST Cik Cempaka (",)

Salam semua..
Hari ni nak join segmen lagi.. kali ni dari blog cik cempaka..


sejak akhir-akhir ni, aei suka lak nak join segmen2 mcm ni.. leh tambah2 kenalan di samping tu leh jalan2 kat blog yg lain.. hehe.. k, jom kita tngok tntng segmen ni.. sape yg menang akan dapat DOODLE dari cik cempaka tau.. best2.. 


Tugasannya:
1. Amik budak nakal kat atas tu and tepek kat blog korang :: huhu.. done!
2. Buat entri simple :: dah buat jugak.. hehe
3. Komen dan kritik sikit blog Cik Cempaka 
  •    Nak kena komen ye, pada pendapat aei, blog cik cempaka ni comel sgt2.. jatuh cinta pandang pertama la ngn blog ni.. simple je but nice.. tenang je hati aei bila masuk blog cik cempaka ni.. entry2 kat blog ni pun best. Aei dah follow dah blog ni.. jom la kwn2 follow sama.. best tau blog ni.. 
4. Tarikh tutup 30 Mei 2011

Ok semua.. jom la kita join segmen ni.. klik SINI tau.. hehe..

Dua org yg aei nak tag ialah:


Bila orang tanya.. bila nak kahwin..

salam semua.. wink.. wink..
hujung minggu ni ada sepupu kat kg dah nak kawen.. haha.. dia tua setahun dari aei.. so dgn rasminya sume ahli keluarga akan berkumpul la.. Mak long, Mak ngah dan sebagainya.. huhu..
Sudah semestinya, aei akan jadi perhatian la.. almaklum la.. dah 25thn.. mak kata dia dulu dah ada anak 2 time umur aei ni.. huhu.. tu dulu mak, akak nak manja2 ngn mak n ayah dulu.. hehehe..

fuh!! taknak ar kena kawen paksa..
 kepada mak n family yg lain, bawak2 bersabar la ye.. nanti akak bawak la menantu utk mak k..

Monday, May 9, 2011

"Contest Blog Saya Smart"

Salam semua..
Hari ni aei nak join contest lagi.. thanks to kwn blogger saya yg pinky2 gak AIZA nama dia sbb tag saya utk join contest ni.. hehe.. Saje2 je nak cuba nasib, mana tahukan ada rezeki menang walaupun tak smart pun saya nya blog ni.. huhu...




Syarat penyertaan contest nie mudah jew..

1. wajib follow blog dia..
2. terbuka kpd semua blogger..
3. buat satu entry mengenai contest nie n tag kpd 4 org..x kisah laa sape2..
4. last sekali...tinggalkan link dkt comment box dia.. 

senang je kan.. so jom la kita try masuk contest ni ramai-ramai.. hehe.. 
tarikh tutup contest ni 20 MEI 2011.. jgn terlambat plak.. hehe..

Kwn2 yg saya nak tag ialah:


Monday, May 2, 2011

"SEGMEN : PENULIS SENJA CARI BLOG BLUE AND PINK "

Salam semua,
Pagi ni aei nak join segmen dari blogger Penulis Senja ni.. Yang mencari blog bertemakan Blue @ Pink..
Aei minat dua-dua colour ni.. Sgt suka Pink, dan sejak akhir-akhir ni, aei gemar gabungkan blue dan pink.. Very nice colour, suka sangat gabungan warna ni.. okey, jom kita view segmen ni..


1. Kenape korang suke kaler pink @ blue?
    - Saya suka sangat pink sebab warna dia lembut dan sedap mata memandang, warna ni juga melambangkan peribadi seseorg yang lebih kepada gegurlz la.. Barangan saya byk pink ( boleh tengok kat entry ~My Pink Stuff~ dan :: my luvly bumblepink... ❤) bagi saya sendiri, pink ni bagi ketenangan pada saya..


2. Jangan luper kutuk-kutuk blog ps nih kay .. ( wajib )  untuk perubahan..
  - Hehe.. nak kena kutuk ke.. saya ni blogger baru, saya ni budak baru belajar.. pada pendapat saya blog Penulis Senja ni simple but entry best-best gak.. Tersusun atur dan tak serabut. Mungkin leh ceriakan lagi warna kat blog dia.. hehe.. 


3. jangan lupe la letak banner ps nih .. tak letak reject haha
Dah letak ni.. hehe

 Okey, semua.. segmen ni hanya untuk blog Blue dan Pink je tau.. Sesiapa nak join juga KLIK SINI..

Macaroon ♥♥


Apa itu Macaroon?
Macaroon ni adalah sejenis kudapan manisan orang perancis yang diperbuat dari ground almond,caster sugar dan putih telur. Dua keping shell diletakkan jem atau filling ditengahnya seperti sandwich.
Apa rasa Macaroon ni?
Crispy kat luar chewy kat dalam tu..bila kita gigit rasa crispy lepas tu kat dalam rasa chewy dan melty gitu..kat tengah ada filling.. ada macam variety filling… Aei nak blaja la wat maracoon ni.. Smoga berjaya!!
Comel dan berwarna warni..
boleh makan ikut warna kesukaan kita..

Selamat Hari Pekerja..

Salam..
Slamat hari pekerja sume..

diam tak diam dah nak setahun aei bekerja.. dlm setahun ni, byk gak pengalaman suka duka yg aei lalui..
1 mei jatuh pada hari ahad, so isnin cuti.. Best gak cuti panjang.. semal dah kuar jln2 ngn incik BF, so hari ni habiskan masa bersama family mencari GEMIS di tepi pantai.. hehe..

Ni la hasilnya setelah berpanas selama 3jam..
Ni dia.. Gemis Sambal.. Sedap di makan begitu sahaja..
Setelah kepenatan mencari gemis, masak-masak dan menikmati kelazatan GEMIS ni.. (◕‿◕✿)

Friday, April 29, 2011

Novel oh novel..

Salam semua..

Hari ni aei just nak kongsi hobi ketika masa lapang.. aei sangat suka baca novel.. dari darjah 6 lagi aei dah mulakan membaca novel ni. Kalau nak kira2 koleksi novel, mmg byk kot.. tapi sebahagian besar novel aei, aei dah dermakan kat library yg aei keje skrg ni.. huhu.. saje wat amal disamping nak menarik minat student2 kolej ni meminjam buku kat library ni.. hehe..

Aei mmg gila membaca novel ni.. Sampaikan time form 4 kena pakai spek dah sbb rabun. kalau cuti tu, baca novel smpai kul 6pagi (sedar2 je ayam dah berkokok.. huhu) Bila dah baca2 tu, kadang2 teremosi lebih skit.. haha (sampai nangis2..) sampai skrg tak ubah tabiat tu.. ada je masa terluang mesti ada novel di tangan ni..

Novel yang paling berbekas dalam hati sampai skrg ni novel OMBAK RINDU...
aei bagi 5 star la kat novel ni.. mmg best gila.. skrg ni novel ni pun dah nak di filemkan.. tak sabar nak tunggu crita ni keluar wayang... huhu..


Aei pasti, ramai gak peminta novel yang tertunggu crita ni kuar wayang kan.. sama2 la kita tunggu crita ni k..
Kepada semua yang minat novel mcm aei.. jom la jengok aei punya RAK BUKU.. hehehe..

Wednesday, April 27, 2011

Hati ada taman..

My dear diari..

Pagi yg gelap, kini sudah terang..
betul kata org, bila hati takde prasangka, hidup kita pun aman bahagia.. bila hati ni penuh dgn curiga, rasa tak tenteram je hidup ni, ada je yg salah. nak wat keje apa pun takde mood..

Tapi pagi ni senyum sampai ke telinga, rasa indah je pagi ni..
Bangun pagi senyum, mandi, solat bersiap g keje. Drive pun 60km/j hehe sbb bangun awal. Kalau hati tak tenteram mesti drive 120km/j.. huhu.. bahayakan..

Hari dapat pengajaran, untuk tenagkan hati dan fikiran kita kena berfikiran terbuka dan byk bersabar ngn ujiannya.. Semoga, apa yg kita jalani seharian akan lebih bermakna utk diri kita..
Be good girl aei.. hehe..

Tuesday, April 26, 2011

Sabar itu Indah..

my dear diari...

semalam.. byk yg berlaku..
tapi byk sedih dari gembira la, sebelum tu aei nak kongsi
kat sini, hari isnin hari tu, aei dpt surat dari DBP..
temuduga hari tu dah berjaya tp dalam calon simpanan..
Alhamdulillah.. ada sedikit kejayaan walaupun baru calon simpanan...
Aei taknak cerita sedih dah.. malas nak fikir, nanti ganggu privacy
org lain, so biar la hati ni je yg tahu.. huhuhu..

Sabar itu indah.. kita pasti dapat apa je yg kita nak dgn usaha
dan sifat sabar kita.. Kita mesti kuat melawan musuh SABAR iaitu:

1. TERGESA-GESA: Sekiranya apa je yg kita hajati tu lambat ditunaikan,
    maka lesaplah sifat sabar kita. Itu dah mmg sifat semulajadi manusia.

2. PUTUS ASA : Kita jgn ada sifat putus asa. Gagal sekali bukannya kita
    gagal selamanya. Kita mesti bangkit dan usaha lebih lagi.

3. MARAH : Ini yang paling selalu kita hadapi, tak dinafikan aei pun susah
    nak tahan sabar bila dah marah. Tapi marah masih diperlukan saat tertentu.
    Kalau kita dapat mengatasi marah kita, alangkah indahnya dunia.. huhu..

Jika ketiga-tiga musuh sabar ini masih ada dalam diri kita, maka mmg susahlah
untuk kita memupuk sabar dalam diri... halau lah musuh-musuh ni jauh2 k..


 

Monday, April 25, 2011

Duit Oh Duit..

My dear diari..

DUIT.. semua org memerlukan nya..
ada org sampai wat apa saje kerana duit, ada yg sanggup gadai nyawa semata-mata nak dapat duit.. Gadai maruah pun ada, ragam manusia mcm2 kat dunia ni..

Saya skrg ni tgh fikir2 mcm mana nak tambah duit, memang gaji tiap2 bulan masuk, tapi simpanan leh wat sikit je.. Bln 7 ni nak idup roadtax.. first payment so mahal gak la.. dlm seribu lebih.. (mak ai, jenuh gak nak kumpul ni..) nak taknak kena gak bayar..

Mulai sekarang, kena berjimat cermat la cik aei ye.. jgn nak membazir kat benda2 tak patut tu.. huhu..


P/S: berjimat cermat amalan mulia... ^_^

Contest kucing paling comel..


salam semua...
jeng..jeng..jeng..
dgn bangganya saya nak masukkan kucing kesayangan family saya ni contest..
kucing saya biasa2 je.. tapi comel la jugak... 
nama dia muazah.. ambik nama semperna nama kucing Nabi Muhamad S.A.W..
hope en. apis berkenan la kat kucing saya ni ye... 

jom join contest ni.. 

ni la kucing saya.. comel tak? hehe...

Kucing saya mmg suka ambik gambar.. hehe

Acehh.. malu2 plak posingnya.. 
Ekornya yang kembang.. mmg suka tido sandar kepala mcm ni.. cute kan..
Oklah.. hope menang la hadiahnya ye.. hehe.. cyg muazah!!




Thursday, April 21, 2011

jUbLi pErAk.. ♥

my dear diari...

tahun 2011 ni, dah 25thn umurku... tua rasanya..hahaha...
apa aku dah buat 25thn hidupku ini? mmm... byk suka duka..



17 april 1986 tepat jam 1.30ptg, lahir la aku di dunia ni..
diberi nama siti azsraei solihin.. hehe.. cumil gila aku jadi baby...
tapi takde gambar ar masa baby, maklumla time tu mana ada kamera..

First skali thanks sgt kat mak n ayah sbb dah besarkan akak sampai besar mcm ni..
kepada adik2 yg suka gaduh ngn aku gak, sbb tanpa korang boring gak hidup aku ni...
to all my frenz, thanks sbb sudi jadi kawan aei...
special thanks gak to my bubu.. sbb belanja makan n bawak jln2.. hehe

Hope pasni aku lebih matang, dan yang lebih penting menghargai apa yg ada disekeliling aku..
i liv myself, family, frens and bubu and also my bumblepink..  

Monday, February 28, 2011

Alhamdulillah... (◕‿◕✿)

my dear diari..
happy mood..
start bln depan gaji naik..
syukur sgt..
confirmation pun dah dapat..
so secara rasmi skrg ni i'm LIBRARIAN... huhu... 




mcm tak caye je.. time kecik2 dulu tak pernah pun cakap nk jadi librarian..
mungkin dah tertulis aei akan jadi librarian kot...
anyway, keje skrg ok.. aei akan cuba memaju kan lagi my little library ni bersama kak ieta..


Senyum sokmo...

Thursday, February 24, 2011

Jangan buat orang yang mencintai kamu kecewa..

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.


2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya. 

3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah. 

4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

 5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,'Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

 6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS. 

7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. Dan saat itu,matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.

 8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.
  
9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.

10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.
  
11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

 12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.
  
13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

 14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

 15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh di mata, jauh di hati?’
  
16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

 17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

 18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.
  
19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

 20].Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

 21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.
  
22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.
  
23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.